Hur väl känner du din ekonomi? 5 snabba frågor

Det är enkelt att rycka på axlarna och tänka att “det är klart att jag har koll på min egen ekonomi”. Men, för skojs skull, låt oss kika närmare på detta ändå.

Kanske har du stenkoll eller så  hittar du något som är värt att undersöka närmare. Oavsett vilka svar du får lovar vi att det kommer att vara några väl spenderade minuter. 

För varje fråga bör du:

 • Börja med att läsa frågan i rubriken. 
 • Blunda och tänka på ett svar. Vi skojar inte, blunda och ge dig själv tio sekunder att fundera.
 • Slutligen: läs diskussionen i texten – det kan finnas spoilers i den, så tänk ordentligt på ditt egna svar först ;-) 

OK, nu kör vi! 

A messy table with financial papers and calculator

1. Vad är det totala värdet av dina investeringar? (Du kan inkludera din pension men inte din bostad.) 

Varför är det viktigt? 

På ytan kan det se ut som en tom statussymbol, typ “Hej, jag är värd en miljon kronor”. 

Vi vill verkligen inte likställa välstånd med egenvärde – så varför frågar vi om det här? 

Jo, det är trots allt viktigt eftersom att det ger en fingervisning om du känner din ekonomi. Alltså, om du har ungefär 20 procent rätt svar på den här frågan är det en indikation på att du: 

 • vet vad dina större innehav är 
 • har en idé om deras nuvarande värde

Till exempel, du kanske missar att ta med en företagspension från en tidigare arbetsplats. Om det händer, betyder det troligtvis att de inte sköter det särskilt bra. 

Det är också bra att fira dina framgångar. Många förvånas över hur mycket de faktiskt lyckats spara ihop till över tid. Att summera på det här sättet ger dig överblick och kan fungera som en motiverande faktor till att sköta ditt sparande på ett ännu bättre sätt. För att kunna planera framåt måste du börja med vad du faktiskt har. 

2. Vilka är dina tre största innehav? 

Att veta vad man äger kan låta basalt men speciellt när det kommer till pensioner kan det vara lite klurigt. Du kanske väljer några fonder, tiden går och det kan vara svårt att komma ihåg vad du valde, och självklart kommer fonderna att utvecklas annorlunda. En liten placering för tio år sedan kan idag ha växt till ditt största innehav. 

Om du kan namnge dina tre största investeringar (aktier eller fonder) efter deras värde så betyder det troligen att du kollar dina innehav regelbundet och att du har koll på dem. 

3. Hur mycket av dina besparingar satte du in eller tog ut under det senaste året? 

Ditt sparande växer på två sätt: 

 • Genom att du sparar. 
 • Genom att ditt sparande ökar i värde. 

Både dessa punkter är viktiga. I början av ditt liv är faktiskt själva sparandet det viktigaste. 

Det är också lätt hänt  att man dyker in i sitt sparkonto lite då och då för att göra små uttag. Om du inte är varsam kan dessa små uttag på längre sikt resultera i ett stort dyk i dina sparade pengar. 

Att veta hur mycket du sätter in och/eller tar ut betyder att du följer ditt sparande kontinuerligt. Det är en god indikation på att du har en disciplinerad approach till ditt sparande.

4. Hur mycket växte dina investeringar förra året?

Denna punkt liknar nummer 3 ovan, men handlar om tillväxt snarare än sparande. 

Om du har koll på din tillväxt ner på procentnivå innebär det att du följer dina investeringar kontinuerligt, vilket är en god vana. 

Det hjälper dig att upptäcka om dina investeringar går mindre bra och kan motivera dig att sköta dem bättre. 

Nu menar vi givetvis inte att du ska följa dina investeringar och sedan sälja av dem så fort de dippar – det är nästan alltid kontraproduktivt. Vad vi menar är att om du följer dina investeringar och är aktiv när de inte presterar i paritet med marknaden, så är det en bra sak. 

5. Är din portfölj diversifierad? 

Okej, det här är något krångligt, så vi börjar  med att förklara lite kort. 

Något förenklat kan man säga  att en portfölj som består av många olika aktier kommer ge dig en bättre avkastning till lägre risk, jämfört med om du bara har en aktie. 

En bred portfölj är således att rekommendera för de flesta. 

Nu tillbaka till frågan, är du diversifierad? Tyvärr finns det inte ett enkelt svar, men några enkla kontrollpunkter kan hjälpa dig att få ett svar. 

Tecken på att du inte är diversifierad: 

 • Du har mer än 5 % av dina tillgångar investerade i en enda aktie. 
 • Majoriteten av dina investeringar är i företag från samma land. 
 • Du har mer än tio olika investeringar i din portfolio. 
 • Majoriteten av dina investeringar är i fonder designade för att ge en god spridning, exempelvis globala investerarfonder.

För att verkligen kolla upp om du har en spridd portfölj måste du analysera den. Det är svårt att göra detta manuellt, men appar som Njorda kan vara till god hjälp 😉